И днес продължава от 19:30 ч. в центъра на Камен бряг "Джаз на село", двудневно музикално събитие с 9-годишна история, което освен, че дава сцена на изтъкнати наши и чуждестранни музиканти, от следващата година, почти е сигурно, ще се казва "Джаз под звездите", предаде репортер на "Фокус". Новото име кореспондира с една новост в крайморското каварненско село - астрономическа обсерватория.

Тя беше изградена миналата година по трансграничен проект, а през тази е оборудвана със стационарен телескоп и астрономическа камера и вече е официално открита за посетители. Символичното прерязване на лентата снощи направиха кметът на морската община Елена Балтаджиева, доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, и Пенко Георгиев,  директор на Исторически музей – Каварна.

Обсерваторията позволява 360-градусов обзор. Там ще бъдат организирани наблюдения на интересни астрономически събития, както и провеждане на занятия с ученици и студенти от региона и не само.

По думите на Пенко Георгиев, проектът е много интересен и се нарича "Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената", финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния - България 2014 - 2020 г. Реализира се съвместно от Природонаучният музеен комплекс в румънския град Констанца и Историческия музей в Каварна, Военноморската академия "Мирчя чел Бътрън" и Националния колеж "Мирчя чел Бътрън". 

Идеята е в този трансграничен добруджански регион да се използват нови технологии в наблюдението на небесните тела като основа за развитие и на нов за района на Каварна туризъм – научен, с фокус върху астрономията. 

Дълго време е търсено подходящото място за астрономическата обсерватория, защото то трябва да е удобно, да има ток и охрана, а най-сериозният фактор е да няма светлинно замърсяване, посочи Пенко Георгиев. Оказва се, в двора на кметството на Камен бряг има всичко това. Доставянето на 14-инчовия телескоп се е забавило поради различни фактори в предходните години, но е компенсирано от качествата на уреда - "най-доброто, което може да бъде доставено", категоричен е директорът на музея в Каварна.

"Идеята е в едно малко селце като Камен бряг, в близост до резерват Яйлата, който е древна астрономическа обсерватория, светилището го показва, че то е ориентирано по звездите преди няколко хиляди години, да запазим приемствеността и да предложим особен тип туристически продукт. При него трябва да си останал в населеното място, да си спокоен и освободен, тъй като може няколко поредни вечери да не става за наблюдение на звездите, както аз търсих северната звезда може би две вечери подред, защото имаше облаци. Това предполага в бъдеще да идват и ученици, които да останат няколко дни в Камен бряг за наблюдение на небесни тела, също пътуващи астрономи, които нямат средства да си закупят подобно скъпо оборудване", каза Пенко Георгиев.

Към телескопа има много добра камера с висока резолюция, което позволява правене на снимки на астрономически обекти. Самият директор на музея сподели, че преди два дни е наблюдавал Юпитер, пръстените му и неговите спътници, съзвездията Андромеда, Касиопея, луната в светлата част на деня, тъй като е била видима и възкликна: "Преживяването и видяното е прекрасно!".

Вътрешна автоматична настройка на телескопа и възможността на купола да прави пълно завъртане позволяват правене на звездни турове. Единствено трябва да се настрои фокусното разстояние. 

Подготвен е астрономически календар с най-интересните събития до края на лятото. Той ще е поставен в двора на кметството на Камен бряг и гостите на Приморска Добруджа могат да си изберат събитие и да го преживеят чрез новата обсерватория. Необходими са предварителна заявка от група от 4-5-10 човека и подходящо метеорологично време. Предстои пълнолуние на 1 август, това е първото събитие, което може да бъде наблюдавано. 

Един от шансовете е да се видят и падащи звезди, при повече късмет, а пожеланията е добре да останат в тайна, за да се сбъднат.

Бутиковото събитие снощи събра звездни мечтатели и любители на ритъма на джаза. Много чуждестранни и наши гости се насладиха на изпълненията на саксофониста Милен Стойков, по-известен в музикалните среди като Майк Сакс, който  изпълни едни от най-известните джаз стандарти, на младата стилна певица Кристина Жечкова, която поднесе на публиката своето изящество и темперамент, и на Del Padre, формация, която утвърждава музикалния си почерк като смесва фламенко ритми с български народни мотиви и джаз импровизации. 

Ритъмът на джаза, красивото залезно небе, трансформирало се по-късно в звездно, вдъхновиха мнозина за импровизирани танци, събраха много почитатели и оставиха усещане за вълнуващо лято. Опашката от звездни наблюдатели беше голяма. Тази вечер са изпълненията на Биг Бенд Пловдив, които ще пренесат публиката в друго измерение с вълнуващите си адаптации на световни хитове. Публиката ще има възможност да послуша красив джаз в изпълнение и на Иван Гърбачев Трио.

Проектът е на Историческия музей в Каварна, с подкрепата на Общината, която организира и джаз събитието.

Жулиета НИКОЛОВА