Изборният процес в Пловдив е протекъл гладко, без абсолютно никакви сериозни нарушения. Не са получавани сигнали и жалби за изборни нарушения, незаконна агитация, нарушения на СИК по време на работата им, предава Plovdiv24.bg.  

"Имаме дефектирали общо 5 машини за целия град, което е в рамките на нормалното и на практиката, която от няколко години показва, че около 1% от всички устройства дефектират" - съобщи председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков.

Изборните книжа се очаква към 21-22 часа масово да започнат да пристигат в 13 палата на Пловдивския панаир, където е ситуирана 16 РИК. Първите пристигнали са секциите от болниците, затвора и подвижните. Създадена е организация за  обработване едновременно на материалите от 30 СИК. 

"Очаквам да има стандартните грешки, които се допускат. Искрено се надявам допълнителната мотивация с повишеното възнаграждение да свърши някаква работа, защото този път изборите са 2 в 1, на практика протоколите са два, т.е. двойно повече работа както колегите, така и ние ще трябва да обработим двойно повече протоколи. Разбира се, това е предпоставка и за грешки" - каза още той.

Първи официални резултати се очакват след като се обработят поне 10-15% от сиковете. Сухоруков се надява около полунощ да са минали 60-70 сика.

Създадена е организация как да разпределят допълнителните 25 лв.

"С помощта на "Информационно обслужване" ще видим къде има протоколи, които са валидирани успешно от първо въвеждане. На втора контрола в РИК, когато правят сверка на съдържанието на приемно-предавателната разписка с протокола, където няма никакви зачертавания, никакви корекции, ще отбелязват кой номер е сика. Тази информация ще бъде изпратена в ЦИК, за да могат да бъдат изплатени допълнителните възнаграждения на съответните колеги" - обясни още председателят на 16 РИК.

Очаква се обработката на всички протоколи да приключи в понеделник  около 5-6 часа сутринта въпреки двойно по-големия обем книжа.