Българската историческа опера "Лето 893“ представят на крепостта Царевец във Велико Търново. Заглавието на Държавна опера – Русе е част от Летния оперен фестивал "Сцена на вековете“, предаде кореспондент на "Фокус“. Автор е Парашкев Хаджиев.

Половин век след световната си премиера спектакълът намира нови постомодетни изразни средства чрез сценографията на Денис Иванов и режисурата на Пламен Бейков.

Екипът разказва, че не залага само на историческа автентичност, а и на предаване на синтезирано емоционално присъствие, което носи директни внушения и провокира въображението и фантазията на публиката. Такива са и посланията, които носи музиката на Парашкев Хаджиев и либретото на Банчо Банов, под диригентската палка на маестро Владимир Бошнаков.

Безупречният хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и съвършената сценична хореография на художествения ръководител на балетната трупа Весела Василева, превземат сцената с много професионализъм и запомнящи се моменти.

Повече за това, което предстои на Царевец, можете да чуете от Таня Лазарова, която влиза в ролята на Северина – любимата на Симеон.

"Лето 893“ ще бъде представено във Велико Търново на 29 юли /събота/ от 21:00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА