Седмица на кърменето се провежда във Варна. Тя е по инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в Медицинския университет в морския град.

Специално за читателите на "Фокус" доц. д-р Наталия Ушева, д.м., зам.-декан на факултет "Обществено здравеопазване" в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна представи любопитни данни за темата кърмене.

Кърменето е тема от значителен обществен интерес и здравните, личностните, социалните, икономическите и екологичните му ползи се изтъкват както в обществения, така и в научния дебат. В последните десетилетия концепциите по отношение на кърменето се завръщат към същността му на биологична норма и на източник на уникални хранителни, растежни и имунологични фактори, създадени в тялото на конкретната майка за конкретното бебе – абсолютно незаменими за оптималното развитие на незрелия организъм.

Множество научни изследвания откриват значими връзки между наличието и продължителността на кърменето и физическото, психологическото и социалното благополучие както в детска, така и в зряла възраст. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск за развитие на стомашно-чревни, респираторни и ушни инфекции. Кърменето понижава с 50% риска от Синдрома на внезапна детска смърт (СВДС) в ранните месеци на живота. В дългосрочен план според значително количество научни данни кърменето има пряка връзка с превенцията на редица социално значими заболявания както при бебето (астма, екзема и някои алергии, затлъстяване, диабет тип 2, левкемия, сърдечно-съдови заболявания), така и при майката (рак на гърдата, рак на яйчниците, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания).

Съществува и набор от емпирични данни, които намират връзка (макар и по-малко категорична) между кърменето и когнитивното и социално-емоционалното развитие в ранна детска възраст, от една страна, психологическото благополучие на майката, от друга, и добрата връзка майка-бебе, от трета. Кърменето си остава един от благоприятстващите фактори за когнитивното, емоционалното и личностното развитие на детето и за способността за изграждане на трайни и сигурни отношения със значими фигури в по-късните етапи от живота, въпреки важността и влиянието на много други фактори за тези социално-психологически аспекти.

В глобален план кърменето може да допринесе за избягване на над 800 000 смъртни случая годишно на деца под 5-годишна възраст и 20 000 смъртни случаи на жени годишно от рак на гърдата. В екологичен аспект кърменето е един от най-устойчивите елементи на хранителната система – естествено възобновяемо, без отделяне на въглеродни емисии и генериране на отпадъци.

Икономическите фактори в подкрепа на кърменето също имат значима роля както за семействата, така и за обществото. Според изследване на Световната банка усилията за насърчаване и защита на кърменето струват около 0,6 милиарда долара годишно в световен мащаб, а потенциалната икономическа възвръщаемост е около 30 милиарда долара годишно през следващите десет години, т.е. става дума за възвръщаемост до 35 долара за всеки 1 долар, инвестиран в програми за насърчаване и защита на кърменето. Изборът на майките да кърмят нараства в сравнение с преобладаващите тенденции за изкуствено хранене през втората половина на ХХ век. Това явление е в пряка зависимост от развитието на политики в подкрепа на кърменето в световен мащаб в последните десетилетия и от увеличаващата се и все по-широко популяризираща се информация по отношение на ползите от кърменето. За справянето с трудностите в началото и в хода на кърменето обаче има необходимост от нови подходи. В развитите държавинарастващата урбанизация и други социални промени са довели до това традиционните модели за предаване на знания, умения и добри практики да отстъпят и на тяхно място да се изграждат нови механизми и системи за подкрепа на кърмещите майки.

Световната седмица на кърменето стартира вчера и ще продължи до 7-ми август. Тя е по инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в Медицинския университет във Варна със съдействието на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване. Тази година темата е: "Да направим така, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка!“ 

Целта на кампанията е популяризиране на най-добрите практики за подкрепа на кърменето на работното място и възможностите за подпомагане на млади майки като отпуск по майчинство за минимум 18 седмици и повече от 6 месеца и приспособяване на работното място след този момент. Данните сочат, че близо половин милиард работещи жени в света не получават право да ползват отпуск по майчинство, а много повече се оказват без подкрепа за кърменето, когато се върнат на работа.