В София машини за гласуване няма, но материалите и консумативите за работа с тях са раздадени на секционните комисии. Решението е на общинската избирателна комисия в столицата. Тя заседава късно снощи и обяви, че е установила безпрецедентни съществени пороци в решението на ЦИК за отмяна на гласуването с машини.

От столичната ОИК казват, че решението за удостоверяване на машините е качено преди да получат официално решението на ЦИК за отмяна на гласуването с тях.

"Решението, което постанови снощи ЦИК, че няма да се произвежда машинно гласуване, не е влязло в законна сила. То подлежи на обжалване пред ВАС", каза Полина Витанова - председател на ОИК - Столична.

Затова общинската комисия в София реши:

"На СИК да се предадат всички материали включително и тези за машинно гласуване. ОИК не е постановявала решение да се проведе машинно гласуване в СО и ОИК не предоставя машини за гласуване на СИК", допълни Витанова.

Машини в секциите в София не бяха доставени, но комисиите разполагат с протоколи и консумативи за машинно гласуване.

"То е нормално да ги получим предвид това, че преди няколко дни са подготвени чувалите с материалите. Просто сме ги отделили настрани", заяви Николай Георгиев - председател на 47 СИК София.

Според Николай Георгиев отмяната на машинното гласуване ще облекчи работата на секционните комисии.

"Ние сме били по избори. С хартия е по-лесно и няма да ни създаде проблеми", допълни той.

От ОИК се опасяват, че в изборния ден ще се наложи да се доставят извънредно хартиени бюлетини в секциите.

"Така или иначе са отпечатани хартиени бюлетини. Те ще са достатъчни със сигурност дори и да гласуват 100% от избирателите в списъците. И разбира се, ще затрудни нашата работа, ако трябва да се носят допълнително бюлетини в СИК", каза Полина Витанова, цитирана от БНТ. 

В Столичната община са разкрити 1640 секции за гласуване.