В началото на новата година в Кюстендил идва и времето, през което се дава възможност на желаещите да се влеят в редиците на ловното движение, съобщиха за "Фокус“ от Ловно-рибарското сдружение "Елен“. Предстои провеждането на курсове за нови ловци и за подборен лов. За придобиване право на лов е необходимо желаещите да са навършили 18-годишна възраст, съгласно изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча. Трябва да се отбележи, че няма ограничение за пола. Ловци могат да станат както мъже, така и жени.

До средата на месец февруари кандидат-ловците трябва да се запишат в сдружението. Цената на курса е 950 лева. Срещу тази сума  бъдещите ловци получават теоретично обучение от лектори от Лесотехнически университет – София, учебници и помагала, както и патрони за тренировъчните стрелби и за изпита. Самите лекции се провеждат по график в сградата на сдружението и онлайн, а тренировъчните стрелби и изпитът по стрелба се случват на стрелбищния комплекс при язовир "Дренов дол“.

След като кандидатът за придобиване право на лов е издържал успешно изпитите, получава удостоверение за това. С този документ човекът може да потърси ловна дружинка, която да го приеме в редиците си. 

Сдружението издава на новия ловец членска карта, на базата на която може да се издаде и ловният билет, който се заверява ежегодно.

Дружеството организира и курс за подборен лов. При него цената е 450 лева. От кюстендилското ловно сдружение посочват, че към настоящ момент имат над 2400 ловци, от които 70 са жени. Всеки желаещ може да получи повече информация в сградата на сдружението. Тя се намира на улица “Хан Аспарух“ №1.Телефон 0879400704.