Венноисторическа възстановка под надслов “Търновци по бойните полета на Втората световна война" организират край старата столица. Демонстрацията ще е в неделя /20 октомври/ и ще се случи на полигона в село Беляковец, предаде кореспондент на “Фокус". Тя е посветена на  годишнината от формирането на 18-и пехотен Етърски полк и 80 години от участието на Българската армия във Втората световна война – последната война за обединението на България.

През октомври 1944 година 18-и пехотен Етърски полк в състава на Пета Дунавска дивизия участва в Брегалнишко-Струмишката операция, проведена от 4-та Българска армия. Операцията, завършила със влизането на армията ни в Скопие, реално е поредица от сражения на широк фронт в тежък планински терен, продължили един месец. Противникът оказва умела и решителна съпротива, като полкът води драматични и тежки боеве за всяка височина. Част от всичко това жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят в неделя.

Ще има осигурен и безплатен транспорт за всички, които искат да наблюдават възстановката. Автобусът ще тръгне в 11:00 часа от Пазара в центъра на Велико Търново и ще спира на спирките по бул. "България“. След края на демнстраията пътниците ще бъдат върнати обратно по същия маршрут.

Възстановката е подготвена от Клуб "Братя по оръжие“. В пресъздаването на събитията участват реконструктори от България, Румъния и Украйна.