Би Би Си нарече българския град Созопол "мини Гърция“ на брега на морето със съкровищница точно на брега. Британската медия публикува изследване за черноморското населено място, като го определя като оживен пристанищен град, в който само на няколко метра под водата се откриват невероятни реликви от древността.

Древна Аполония е създадена през 610 година пр. Хр. Градът е бил изключително богат търговски център. Тогава се заражда градската среда в тракийските земи. Покровител на древното селище бил бог Аполон, който имал изключително висока статуя в града. Днешният Созопол е изключително привлекателна дестинация за милиони туристи от цял свят.

"Градът е стратегическа база за цялата гръцка колонизация по бреговете на Черно море,заедно с още два - единият на делтата на Дунав, другият Олбия в Украйна, близо до Керченския полуостров", разказа Димитър Недев, директор на археологическия музей в Созопол.

На територията на днешен Созопол в древността се смесват двете култури,които застават в основата на европейската цивилизация - тракийската и елинската, по-късно обединени в Римската империя.

Интересното тук е, че градът през цялото време е много богата търговска колония и нейните богатства се основават на медните рудници в близост до пристанището. На практика Аполония контролира целия морски трафик и има много широки връзки с Елада", добави Недев.

"Би Би Си по-скоро акцентираха върху това,че града е не само приветлив със своите плажове и с хубавото време, но и със своята богата история. Така,че и в двата аспекта може да се приеме като една добра туристическа дестинация от гледна точка на забавления, на приятно прекарване и второ като туристическа дестинация, която акцентира върху културния туризъм", заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев пред NOVA.

Созопол, освен със слънце, море и културни фестивали, се опитва да привлича гости и с археология. Един от големите обекти в момента е на територията на Автогарата, където се работи интензивно вече 6 месеца.

"Имаме погребение в Амфора от 6. век пр. Хр. и това е най-ранният пласт и последен за този обект. Надолу, жаргонно казано в дълбочина вече няма културни пластове", каза д-р Явор Иванов, научен ръководител на обекта.

След завършването на работата на археолозите ръководството на общината обмисля как обектът да стане част от атракциите в Созопол. Тази година ръстът на посетилите древния град е с близо 10%.