През изминалите дни до екипа на БДЗП достигна сигнал за млад египетски лешояд, който е забелязан от туристи в района на Мадарския конник край Шумен. Младата птица е забелязана да стои на земята и да допуска хора близо до себе си, което е нетипично поведение за този вид.

Младият египетски лешояд е излюпен твърде късно и докато другите младежи вече са поели по дългия път към Африка, героят на тази история едва сега е направил първия си полет от гнездото, който явно е бил неуспешен. Поради силният миграционен инстинкт през този период, възрастните лешояди се случва да изоставят късно излетелите малки и да се отправят на юг.

Проучванията на БДЗП показват, че такива малки имат минимални шансове за оцеляване в дивата природа и за тях е по-добре да бъдат доотгледани на затворено и освободени през следващата година.

Именно затова трима експерти от БДЗП поемат от Хасково и Добрич към Шумен и в ранните часове на следващия ден започва претърсване на гористата местност в подножието на скалите на Мадарския конник. Знаете ли какво е усещането да търсиш игла в купа сено?

Точно така се почувстваха нашите колеги д-р Волен Аркумарев, Атанас Делчев и Михаил Илиев, които бяха изправени пред нелеката задача да обходят обширна и силно обрасла местност в пресечен терен в търсене на младата птица.

Претърсването започна от мястото, където лешояда е наблюдаван за последно предходния ден като постепенно периметърът се разширява във всички посоки. Когато младите лешояди са стресирани, често застават неподвижно кацнали на земята или в прикритието на зеленината на някой клон, което прави откриването им още по-трудно. Възможно е дори човек да премине съвсем близо, но птицата да остане незабелязана. В акцията с готовност се включиха и служителите на Националния историко-археологически резерват "Мадара“, които разговаряха с посетителите и ги информираха за акцията с надежда някой да забележи лешояда и да подаде информация.

Дървета обрасли с бръшлян, бодливи храсти и паднали клони, скални образувания обрасли с растителност и пещери – така изглежда района в подножието на скалите и някъде там изтощена и стресирана се е притаила младата птица. Нашият екип неуморно претърсва района повече от 9 часа. Малко преди залез слънце усилията дават резултат и младият лешояд е открит в основата на скалата сред гъстата растителност.

Той е уловен и след уведомяване на Регионалната инспекция по околна среда и води в гр. Шумен е транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в гр. Стара Загора. Там птицата веднага е прегледана от опитните ветеринарни лекари и е установено, че няма тежки травми и наранявания. Младият египетски лешояд ще остане за доотглеждане в Спасителния център, а следващата пролет ще постъпи в "Училището за лешояди“ на БДЗП в Източни Родопи.

След няколко месеца на адаптация той ще бъде освободен заедно с други млади лешояди, за да получи нов шанс за живот в дивата природа и да донесе надежда за опазването на своя вид в природата на България. У нас гнездят едва 35 двойки от световно застрашения вид, а в североизточната част на страната броят им е едва 6 и спасяването на всеки индивид има важно значение за оцеляването на вида.

Изказваме сърдечни благодарности на хората подали сигнала и служителите на Националния историко-археологически резерват "Мадара“, които оказаха съдействие при спасяването на младия египетски лешояд.