Комисия за защита на потребителите затвори временно детски парти клуб “Скай" на територията на град Габрово, с адрес бул “Могильов" 47.

Eкипът на КЗП е установил сериозни нарушения от гледна точка безопасността на съоръженията за игри, които представляват потенциален риск за здравето и сигурността на децата. Клубът, който се намира в търговски център, предлага зони за игра на деца от различни възрастови групи, включително място за най- малките до 3 години и зона с лабиринт за деца до 12 години.

В лабиринта са открити оголени метални части и липсващи предпазители на болтове, до които децата имат достъп по време на игра. Освен това, липсват табели с необходимите инструкции, посочващи максималния брой деца, възрастовите ограничения и височината на ползвателите. Указания, изрично дадени от производителя.

Друг ключове проблем, установен при проверката, е невалидността на сертификата за контрол, както и липсата на документи за редовна поддръжка, периодичен и годишен контрол на съоръжението. Няма документ и за въвеждане в експлоатация на детската площадка.

С оглед защитата на здравето и живота на децата, КЗП взе решение за временно затваряне на центъра до пълното извършване на проверка, контрол и оценка на съоръжението с цел пълна безопасност. 

 КЗП призовава родителите да бъдат особено внимателни при избора на места за игра на децата си! Информирайте се за състоянието на съоръженията! При установяване на нередности, КЗП очаква вашият сигнал!