Общинският съвет на Пловдив разглежда предложение за инвестиция на КОЦ - Пловдив в размер 8,3 млн. лева, разбра "Фокус". В комисиите в общинския съвет е внесено предложение от страна на заместник-кмета по здравеопазване Иван Стоянов след получено писмо от управителя на здравното заведение доц. д-р Тихомир Дерменджиев.

През 2018г., като част от инвестиционната програма е одобрено от Общински съвет-Пловдив закупуването на Хибридна SPECT-СТ система, комбинираща гама камара с два детектора и 16-срезов компютърен томограф, със срок на изпълнение на програмата до пет години. 

Лечебното заведение разполага с предвиден терен за построяването на нова сграда със звено по Нуклеарна медицина. Одобрен е технически инвестиционен проект и е издадено разрешително за строеж №269/16.10.2019г. за обект "Отделение по нуклеарна медицина със СПЕКТ/КА В КОЦ-Пловдив База ІІ".

Впоследствие обаче след разговори на директора на лечебното заведение със специалистите се оказва, че въпросната система е остаряла и не отговаря на нуждите на КОЦ - Пловдив, а разходите за нея са нецелесъобразни. 

Според текста на предложението КОЦ - Пловдив има разрешение за извършване на медицинска дейност по нуклеарна медицина, като за целта има и двама специалисти. Необходимо е обаче закупуване на нова система за позитронно-емисионна томография (ПЕТ/КТ), която да служи при лечението на онкоболни - при тяхната диагностиката, определяне стадиите на заболяването, както  и проследяването на ефекта от лечението.

След направени пазарни консултации става ясно, че са необходими 8 311 899,6 лева с ДДС за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранция на системата. Въз основа на сключен договор на КОЦ - Пловдив с “Банка ДСК" и “Регионален фонд за градско развитие" АД има изпратена индикативна оферта за финансов кредит. 

Управителят д-р Дерменджиев е предоставил и едногодишна прогнозна информация за възвръщаемост на инвестицията, според която лечебното заведения няма да има затруднения при обслужване на кредита.

Планираната дата за откриване на новата сграда за нуклеарна медицина е в първото тримесечие на 2026 година.

Очаква се на сесия на общинския съвет да се вземе окончателно решение за сериозната инвестиция и евентуалното закупуване на новата модерна апаратура.