КНСБ проведоха среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на който бе отчетен напредъкът и свършеното по изпълнението на подписаното през 2019 година "Споразумение за сътрудничество между Йорданка Фандъкова, кандидат-кмет в Избори 2019, и КНСБ", предаде репортер на "Фокус". 

По време на срещата синдикатите отчетоха, че по-голямата част от заложените приоритети са изпълнени. Общата оценка на КНСБ за свършеното в почти всички сфери бе положителна. 

Пламен Димитров заяви, че диалогът със Столична община през целия мандат на Фандъков е бил задълбочен и постоянен. 

"Можем да отбележим категорично, че диалогът между нас и Столична община е бил постоянен и това е давало резултати. Смятам, че това е изключително важно. В същото време не успяхме да институционализираме този диалог и да го облечем в постоянно действащи органи. През всички тези години имаме конкретни казуси, в които сме имали общи решения", заяви Димитров.

Президентът на КНСБ подчерта, че лично за него един от най-важните приоритети е бил столичният градски транспорт. 

"Тригодишното споразумение за увеличение на заплатите в столичния градски транспорт беше изпълнено. Независимо от кризите всяка година заплатите се увеличаваха с 10%.С общо 300 лева предвиждаме да се увеличат заплатите и тази година", заяви Димитров.

В най-тежките дружества - "Софийска вода" и Топлофикация София - обявиха, че през целия мандат работата е била задълбочена и е довела до позитивни резултати. 

В "Софийска вода" е премахната "порочната практика" за сключване на трудови договори с хора, които не членува в синдиката. Заплатите са били увеличени, а 15%-во увеличение е заложено и в следващите бизнес планове. 

Синдикатът на българските учители подари на кмета на София златен медал на синдиката, грамота и златна Библия. Такева благодари на Фандъкова за всички усилия положени по времето на нейния мандат. 

 

Такева отчете като позитиви въведената помощ от една минимална заплата за учителските семейства, в които се роди дете, профилактиката на учители против рак на простатата при мъжете и щитовидната железа при жените. СБУ отчита, че предучилищното образование в София е най-доброто в цялата страна. Приоритет, който от училищния синдикат ще поставят в следващия рамков договор, е увеличението на заплащането на помощник-възпитателите на 140% от минималната работна заплата.

От синдикатите, свързани със здравеопазването, заявиха, че през управлението на Фандъкова са подписани добри колективни договори, в които са били гарантирани заплащанията, отпуските, почивките и др. придобивки за медицинските работници. Те отчитат като последващ приоритет популяризирането на медицинските сестри в детските ясли. 

Йорданка Фандъкова се обърна към синдикатите с благодарност за съвместната работа по времето на нейното управление на София. Тя заяви, че през целия период, в който са работили заедно, всички проблеми са се решавали с диалог и търсене на решения. 

Фандъкова отчете всички трудности, през които е преминала не само София, но и страната - ковид кризата, икономическата криза, войната в Украйна, а след това последвалата енергийна криза. Тя не пропусна да отчете и сътресенията в политическия живот и условията на липса на редовна власт, което пряко се е отразило на управлението на града. 

Друг отчетен проблем бе липсата на бюджет, но Фандъкова остава позитивна, че сега, въпреки че сме в средата на годината, България ще има редовен бюджет за 2023 година. Тя обеща, че ще настоява за по-високи заплащания на музикантите и артистите, тъй като това беше един отчетените минуси по времето на нейното управление. 

Кметът на София каза също, че диалогът в социалните услуги е на добро ниво. Тя обясни, че нивото на заплащането се е подобрило през последните две-три години, но бе категорична, че тази тенденция трябва да продължава, за да могат да бъдат привличани хора.

"Въпреки кризите и липсата на бюджет ние успяваме да изпълваме целите от нашата програма", каза Фандъкова.

Тя остава оптимист, че новият кмет ще продължи заложените проекти и ще довърши вече стартиралите.