Днес в Русе се проведе извънреден брифинг, в който участваха областният управител на Плевен г-н Николай Абрашев, директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Живко Ламбов и директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Живко Ламбов. Брифингът се състоя заради многобройните пожари и материалните щети след снощната буря. Това съобщиха от ОДМВР- Плевен. 

През изминалото денонощие екипи на РДПБЗН – Плевен са участвали в премахването на 68 произшествия, от които 42 са пожара.

Комисар Станислав Атанасов представи актуална информация за цялостното състояние към 6 часа днес. За времето от 6 часа на 16 юли до 6 часа днес – 17 юли, пожарната обстановка на територията на област Плевен беше усложнена. Цялата налична техника и всички екипи на РДПБЗН – Плевен бяха мобилизирани за потушаването на пожарите, където горяха сухи треви, отпадъци, храсти и нискостеблена растителност. 

Атанасов изказа благодарност на институциите в областта и обяви, че при овладяване на ситуацията съдействие беше оказано от Областния управител, Община Плевен, Областно пътно управление – Плевен и Електроразпределителните дружества.

Областният управител Николай Абрашев подчерта, че ще ангажира кметовете на населените места за активиране на доброволческите екипи в помощ на институциите при ликвидирането на пожарите. Ще изиска изготвяне на справка в края на сезона, за анализ на произшествията и нанесените материални и екологични щети. На най-пострадалите землища ще се окаже помощ при организиране на доброволчески акции по позалесяване, за преодоляване на екологични загуби в региона.

Директорът на ОДМВР – Плевен благодари за професионалната и бърза реакция на огнеборците и апелира за добросъвестност и недопускане палене на огън на открито. Подчерта отличната координация между институциите – областна администрация – Плевен, Община – Плевен и МВР.

Старши комисар Живко Ламбов отбеляза, че няма данни за пострадали хора, а щетите са само материални. През месец юни е образувано едно досъдебно производство за дейност по непредпазливост на жител от село Коиловци.

Комисар Атанасов апелира гражданите и кметовете на населените места, институциите и земеделските стопани за бдителност и ангажираност при дейностите на открито.

При установени нарушения се налагат парични глоби – от 50 лева до 500 лева на физически лица и от 200 лева до 2 000 лева на юридически лица. Съставени са 8 акта за установени административни нарушения на земеделски производители при извършване на тяхната дейност по прибирането на реколтата.