Група за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми има вече в Горна Оряхоивца. От началото на юли до сега психоложки от местната болница са провели девет сесии с жени и двойки с подобни затруднения, предаде кореспондент на “Фокус". Срещите са всеки четвъртък и са напълно безплатни. Психоложките, които ги водят, са Весислава Божанова и Десислава Антонова, а мястото е кабинетът за репродуктивно здраве, който бе разкрит в МБАЛ “Св. Иван Рилски" по инициатива на фондация “Искам бебе" и Община Горна Оряховица. В него изтъкнати акушер-гинеколози консултират безплатно бездетните двойки.

“Сесиите не касаят само основната тема за преодоляване на психологическите бариери и фактори, които могат да доведат до успешното забременяване", обяснява Десислава Антонова.

В тях се дискутират теми като идентификацията със собствената майка, идентичността, правилното възприемане на социалните роли, самооценката на двойката - заедно и поотделно, как подхождаме към трудните ситуации, отношенията с родното семейство, откъдето несъзнателено сме възприели модели и страхове от поколенията, темата за родителството, как да се разграничи майката от съпругата и др.

“Използваме различни методи, съобразявайки се с груповата динамика, като чрез поставяне на домашна работа за двойките, се стараем да ги държим в процеса непрестанно", допълва тя.

Една от жените, които посещават групите за подкрепа, учи за акушерка. Тя сподели, че се е сблъсквала с прояви на стигматиране по отношение на бездетните жени. Когато в разговор веднъж обяснила, че не може да има деца, получила сконфузена реакция от своя колежка: “Ама защо така говорите...." и притеснения като към тема табу. Жената обаче поясни, че вече е приела съдбата си, но пък семейството й търси житейски решения като осиновяване на дете.

Друга млада жена с вълнение разказа, че преди дни се е подложила на инсеминация за пръв път и се надява тя да бъде успешна и да забременее от първия път. Участничка в групата допълни, че с партньора си имат от 4 години проблем с репродукцията, но преди да премине към ин витро процедури, тя трябва да извърши сериозна и подготвителна работа - да отслабне и да възстанови хормоналния си баланс.

“Наднорменото тегло трябва да се коригира за успешна ин витро процедура", е категоричен специалистът, когото посещава тя. Жената вече отчита успехи, тъй като за половин година е намалила теглото си с 22 кг.

“Те са много волеви и упорити, не се отказват лесно да следват целта си и постигат резултати", споделя впечатленията си от групата Десислава Антонова.

Всички жени са категорични, че в трудния път към родителството мъжете са по-лабилни и по-често се обезкуражават. Дамите уточняват, че също преминават през високи нива на стрес с постоянните прегледи при специалисти, консултации, хормонални терапии, при болезнените процедури и затова търпението им е много важен фактор за успешното забременяване.

“Винаги държим на обратната връзка, проверяваме кой докъде е стигнал и какво е пропуснал, и работим в дефицитните области", обобщава психологът Весислава Божанова.

Всички жени, които посещават групата за психологическа подкрепа към кабинета за репродуктивно здраве, са категорични, че тези срещи са много полезни и създават атмосфера на близост, доверие и подкрепа.