Гражданското сдружение "Заедно за Пловдив" изпрати сигнал до Община Пловдив, призовавайки за незабавни мерки за отстраняване на десетки изсъхнали дървета, които представляват сериозна заплаха за безопасността на гражданите. 

ГС "Заедно за Пловдив", предостави и списък с точните локации на изсъхналите дървета, като доброволци от екип "Екология" на организацията, а именно еколози, ландшафтни архитекти и др. 

Председателят на сдружението, Никола Колев, посочи, че в предишни периоди са подали искане за разрешителни от шестте района на града да засадят 240 дървета. Въпреки това, повечето Общински звена отказали заявката, без да предоставят информация за причините за отказа си. Колев също отбелязва, че Общината не предлага алтернативни локации за засаждане на дървета, подходящи за града.

Сдружението информира, че закупените дървета са от същия разсадник, от който закупува и Общината. Изборът на Сдружението е смърч и ясен като два вида дървета, които желаят да засадят.

"Заедно за Пловдив" изразява загрижеността си относно неподходящото отношение на местните институции към зелените площи в града. Председателят Никола Колев посочва, че районите отказват категорично да предоставят места за засаждане на нови дървета.

Сдружението призовава Общината и ОП "Градини и паркове" да предприемат действия за отстраняване на опасните изсъхнали дървета, които представляват заплаха за безопасността на гражданите.

От "Заедно за Пловдив" алармират, че изсъхналите дървета се намират в близост до спирки, пешеходни пътеки, спортни площадки и детски заведения, което създава реални предпоставки за инциденти с гражданите. Те също подчертават необходимостта от бързи и адекватни мерки за отстраняване на опасните дървета и клони, както и обещават да засадят нови дръвчета за своя сметка, ако Общината изпълни своите отговорности.