След като Васил Терзиев обяви, че ще прекрати конкурса за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк и ще проведе нов, днес столичният кмет беше изслушан на извънредно заседание на комисиите по култура и по архитектура. В дискусията участваха граждански и съсловни организации, които също изразиха своите позиции по темата, предаде националната телевизия. 

След 3-часова дискусия всички се обединиха около това, че паметник трябва да има. "За мен е важно обаче тези големи проблеми, големи предизвикателства дали става дума за паметници, дали става за градски проблеми, да се замислим защо толкова години даден проект не е реализиран", каза Васил Терзиев, кмет на София.

"Едно от основанията на кмета да анулира е възможността да бъде преместен другаде паметникът. За наша радост след разговор в съвместното заседание между двете комисии, тази възможност отпадна - общо становище на всички ни е, че паметникът ще бъде там, където е бил и ще запазим неговото автентично място", обясни Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по култура и образование в СОС.

Според Боршош, ако все пак Терзиев не преосмисли решението си за отмяна на конкурса, има опасност мемориалът да не може да бъде възстановен изобщо в следващите години заради евентуално съдебно обжалване на решението на кмета от избрания изпълнител. Главният архитект предложи: да се изработи макет с реални размери, за да се види реакцията на хората.

"Другият вариант - очевидно има желание и политическа воля паметникът да бъде възстановен, което е в противоречие с темата с архитектурния конкурс. И третият сценарий беше начертан - да се възприеме този проект и да се работи по него", уточни арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

Какво ще бъде решението на Терзиев - ще стане ясно след няколко дни.