В Кюстендил започва Седмица на отворените врати за туберкулоза, съобщиха за "Фокус“ от Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Инициативата е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. В тази връцка в пневмо-фтизиатрично отделение на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Никола Василиев“ - Кюстендил се извършват прегледи.

От днес до 13 септември специалистите ще правят скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета. Предвидени са консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица ще се извършват прегледи и допълнителни изследвания.

В рамките на осемте месеца на годината в област Кюстендил са установени 6 случая на туберкулоза, а за цялата 2023 година броят на заболелите е бил 7.

От РЗИ – Кюстендил посочват, че ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в Европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболяемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона.