Старши изследователят проф. Валериу Сърбу от Румънския институт по археология "Василе Първан“ в Букурещ беше днес на работно посещение в Регионален исторически музей – Русе. На срещата директора на музея проф. д-р Николай Ненов и проф. В. Сърбу обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество и съвместна работа относно интердисциплинарни изследвания, свързани със северните траки.

Основната тема на разговора беше идеята да се популяризират резултатите от изследванията и проучванията в областта на тракологията в Румъния и България. Планирани бяха научни събития, специализирани публикации, изложби и културни събития. Основен акцент бе поставен върху изследвания, свързани със северните траки от този район, които са населявали територията на двете съвременни държави в периода век пр. Хр. – век сл. Хр., тъй като притежават общи характеристики в своята културно-археологическа и социално-политическа еволюция.

Планирани бяха още дейности по създаване на съвместна работна група от археолози и изследователи от двете страни, които активно ще бъдат ангажирани с проучванията. Във връзка с тях се предвижда организиране на колоквиум на всеки две години, както и работа по трансгранични проекти за проучване и опазване на археологическото наследство.