Резултатите от извънредното пробонабиране на отпадъчни води на "Оргахим Резинс“ АД са изпратени на "ВиК“ ООД - Русе за предприемане на действия по компетентност, тъй като дружеството има сключен договор с ВиК оператора за заустване на отпадъчни води в канализационната система на Русе в съотвестствие с изискванията на специализирана наредба.

Контролното пробонабиране на отпадъчни води от дружеството е осъществено  в края на юли, при извънредна проверка на екоинспекцията от пробовземната точка – изход на пречиствателна станция, определена в издаденото Комплексно разрешително. На взетите проби е извършен физикохимичен анализ от Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителна агенция по околна среда, а за изпитването им по показател "летливи органични съединения“ пробите са изпратени в Регионална лаборатория - Бургас. Съгласно предоставените протоколи, в отпадъчните води е открито наличие на концентрации  на 11 летливи органични съединения, от общо 23 изследвани. ВиК операторът следва да уведоми своевременно РИОСВ - Русе за предприетите действия спрямо "Оргахим Резинс“ АД.

Съвместните действия от страна на екоинспекцията и "ВиК“ ООД - Русе са от важно значение за нормалната и ефективна експлоатация на селищната пречиствателна станция на Русе (ГПСОВ), съобщи екоинспекцията.