Изненадващо Областният съвет на БСП – Видин е с нов председател, предаде репортер на "Фокус“.

Найден Йонов, който е и председател на Общинската организация на БСП във Видин, бе избран на изнесено заседание в село Макреш и за председател на Областния съвет на социалистите. Това съобщиха за "Фокус“ от пресслужбата на местната структура на партията. Избрани са и нови заместник-председатели на Областния съвет - Величко Кирилов и Фидел Петров, уточняват в съобщението от  БСП – Видин.

За повечето стари членове на видинската и областна организация на социалистите, спешната смяна на областния председател е изненадваща, още повече, че заседанието за избора му е станал на изнесено заседание преди проведено възпоменателно мероприятие по повод 80-годишнината от гибелта на 17 партизани от видинския отряд “Георги Бенковски" през януари 1944 г. в местността “Вълчешки дол".

Участници в спешното изнесено заседание разказаха за “Фокус", че кадровите промени са резултат от поредица организационни действие в последния месец. В края на декември подава оставка досегашният областен председател на БСП  Добромир Тодоров, продиктувана според Тодоров, от неправомерното му  и противоуставно отстраняване от поста и последвало наказание “временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право  да се кандидатира за такива в срок от една година". Решение, за което Тодоров е информирал централата на БСП и е обжалвал.

Според информация от социалисти, вечерта (петък) преди изнесеното заседание всички рокади са били съгласувани лично с лидера на БСП Корнелия Нинова, която спешно е пристигнала в Белоградчик. Срещата се е състояла в елитната кръчма “При Иван" в Белоградчик и местните лидери на БСП са получили санкция как да действат.

Видинската организация на БСП в последните години непрекъснато се “тресе" от различни скандали и организационни проблеми и губи от своя електорат, разказват стари партийни кадри на столетницата. Промяната в партията е свързана с агресивна подмяна на кадри, повечето от които са без всякакъв организационен партиен опит. За състоянието на организацията са красноречиви изборните резултати на социалистите в последните парламентарни и местни избори-в първите те нямат избран депутат, а на местните м.г. , общинските им съветници във Видин са трима, единия от които напусна групата ощ news pic 2
© Фокус
Найден Йонов
е веднага след фомирането на ОбС.

Найден Йонов, вече съвместява двете най-важни позиции в БСП - председател на Общинската организация на социалистите във Видин и председател на Областния съвет и е й зам.-кмет в Община Видин. На първия пост той бе избран с две трети от гласовете на делегатите на Общинска конференция във Видин на 18 декември 2022 г. През миналата седмица Йонов бе назначен, отново изненадващо, за заместник-кмет на община Видин по строителството, при положение, че има средно-специално техническо образование и тепърва е студент в първите курсове във видинския филиал на Русенския университет.

Името на видинският  соцлидер нашумя в последните  месеци, след като бе обвинен от бивш вече член на БСП и общински съветник от групата на Коалиция "БСП за България“ за упражнен натиск върху него за контролиран вот в избора за председател на ОбС-Видин и за закани за убийство. За което има подадена жалба в ОДМВР-Видин, Районна прокуратура и Областния управител срещу Найден Йонов.

Ирена Данаилова