Снеговалежът във Велико Търново и региона отново предизвика разпалени дискусии сред жителите на старата столица. Те, по традиция, се водят основно в социалните мрежи и интернет пространството, предаде кореспондент на "Фокус“. Официални сигнали за непочистени улици и проблеми в града и на територията на цялата община в местната администрация не са постъпвали.

Наша проверка показа, че в ранния следобед главните улици на града са почистени до асфалт, второстепенните са проходими при зимни условия. Проблемът идва от заледените участъци, които дори и да са обработени, остават много опасни, тъй като температурите са отрицателни и солта, и пясъка не помагат за топенето на леда. Трафикът е изключително интензивен и шофьорите трябва да са внимателни и търпеливи. Тротоарите също са проходими, но много хлъзгави и пешеходците трябва да са изключително внимателни.

Потребителите на Фейсбук отново са разделени на две – половината са недоволни от това, което прави фирмата, ангажирана да почиства града, а другите казват, че обстановката е спокойна и нормална за началото на месец януари. Събрахме и част от най-колоритните коментари:

"Не знам какво правят снегорините, ни определено не опесъчават ... Тъй наречените главни улици – може би, но половината окръг е стъкло, без да има кой знае какъв снеговалеж. Последните години почти нямаме зима, а пътищата са тотал щета. И да пародията на зимна обстановка е АКТУАЛНА“, пише един от потребителите.

Във "Фокус“ постъпиха сигнали, че наистина по междуселските пътища, там където е паднал малко повече сняг, има проблеми. Информация за сериозни инциденти и бедстващи хора – няма.

"Какво му е леш на града?! Какво трябва да се направи при 2 см. сняг?! Трябва да е поне 5-10 см. за да са ефективни снегорините“, казва друг потребител.

"Тоя сняг е толкова сняг, колкото да сложа зимни гуми на ботушите си. Я се стегнете и не се правете на идиоти!“, призовава трети.

"Те ловят снежинките у въздуха, няма да са плашите“, шеговито пише четвърти.

Не са малко и тези, които лаконично обобщават "зимата пак ни изненада“.