Кулинарното изложение "Мистичната вяра в хляба" ни убеди в обединяващата сила на хляба и събра десетки казанлъчани и гости на града в парк "Тюлбе" в съботната вечер, предаде репортер на "Фокус". Събитието се проведе малко преди официалното откриване на Празниците в Долината на Тракийските царе, което започна в 19:30 часа.

Начало на изложението беше дадено с изпълнението на тракийски ритуал "Обред за хляба, слънцето и виното", след което присъстващите имаха възможност да опитат ръчно приготвени хлябове, баници, баклави и други печива, направени от културните дейци от 9 читалища в общината. 

Прилежно аранжираните маси с разнообразни тестени изделия, изкушаваха със своя вид и аромат, а специален гост на събитието беше шеф Станислав Димитров, участник в кулинарното предаване "Hell's Kitchen", който приготви лично хлебни изделия за всички.

Хлябът е бил една от основните храни на траките, които са приготвяли различни видове, предимно от лимец. И днес хлябът е  част от  бита на българина и присъствието му в различни обреди и ритуали, го прави част от нашата национална идентичност.