Първо изложение и парад на ретро автомобили ще се проведат в Смолян за празника на Общината и по повод 111 години от Освобождението на Родопите. Това съобщи за "Фокус“ Владимир Кехайов – председател на Авто-мото ретро клуба в Смолян и собственик на внушителна колекция от автомобили. Изложението ще се състои на 21 октомври от 10:00 часа на паркинга пред хотел "Смолян“ в центъра на града.

Очаква се в изложението, което се организира с подкрепата на община Смолян, да бъдат показани над 30 ретро автомобила, които са различни марки и модели, като идеята е да няма дублиране. Освен от Смолян и региона, се очакват и гости от София, Пловдив и Панагюрище. Изискването е автомобилите да са произведени преди 1993 г, защото един автомобил е ретро ако е над 30-годишен, поясни Кехайов. "Ще раздадем много купи, награди и грамоти. Категориите, в които ще участват автомобилите са за соц возила и западни возила, соц мотори и западни мотори. Ще има награда на кмета, награда на публиката и ще се получи едно интересно събитие“, допълни Кехайов.

Той посочи, че има колекция от немалко ретро автомобили и всеки сам за себе се е интересен и носи своя чар. "За мен всички са добри, щом ги пазя години наред. Не съм продал нито един от автомобилите си досега и не искам да продавам. Има много колеги в страната, които с това си изкарват прехраната – купуват, ремонтират и продават, аз купувам реставрирам и колекционирам. Един от най-интересните ми автомобили е москвич 407 от 1963 година, имам и ЗАЗ с обратното отваряне на вратите, който също е интересен екземпляр. Имам фолксваген костенурка от 1961 година. Имам волга с еленче, която я имат и други колеги от Смолян“, разказа председателя на ретро клуба в Смолян.

Той уточни, че автомобилите, които колекционират са с регистрация и са в движение, единствено не им правят гражданска отговорност и преглед, но тези, които се движат имат застраховка и преглед, защото много от тях се карат по улиците на региона.

Кехайов допълни, че в авто-мото ретро клуба в Смолян членовете се увеличават непрекъснато и вече са над 30 души като всички са от Смолян и областта. "След изложението се надявам членовете да се увеличат. Правим обмяна на опит, помагаме се взаимно с части, които вече ги няма на пазара. Обединява ни любовта към ретро возилата“, каза още Кехайов.