Тази година в родопското село Смилян от 18 до 20 октомври ще се проведе 22-рото издание на Празника на смилянския фасул, съобщи за "Фокус“ секретарят на читалището "Проф. д-р Асен Златаров 1927“ - Смилян в селото, Илия Годев. "Първият ден стартира с изложението "Чиста храна за нас и нашите деца“. В рамките на изложението посетителите от петък следобед до неделя ще могат да си купят чисто произведени храни от Родопите и от общностите на Слоу фуд в България, както и много изделия на традиционните ръчни занаяти. Ще има сирена, мед и пчелни продукти, смилянски фасул, сушени билки и домашни сладка от горски плодове. Ще се предлагат изделия от дърворезба. Гостите на празника ще могат да видят и изделия от кожа. Специален акцент тази година ще бъде участието на майстор от Рудозем, който ще има щанд с чанти за гайди и силяхлъци – големи кожени колани в които се слагат чифте пищовите в традиционната носия. Ще има много елементи и изделия, свързани с дома като дъски за рязане на мезета, ръчни плетива и декорации за дома“, поясни Годев.

В събота е кулминацията на тридневния празник. В 10:00 часа, залп на фасулевото топче ще даде началото на празника. "След кратките приветствия от официалните гости на събитието продължаваме с музикално-хумористична програма от самодейни състави и изпълнители от Смилян – деца и ученици и самодейни състави от читалището. Три са основните конкурси по време на празника. Първият е "Най-оригинално пано от смилянски фасул, като тази година имаме 86 пана получени за него. Конкурсът за любители кулинари "Най-оригинално ястие от смилянски фасул“ и конкурса за "Най-атрактивен щанд на местен производител““, допълни Годев. Той уточни, че тази година заради затрудненията и неблагоприятните климатични условия, реколтата от фасул е по-слаба. Затова ще има едва четири щанда на производители, тъй като количествата вече са продадени или резервирани от клиенти на производителите.

В часовете между 11:00 и 16:00 по традиция ще има безплатна фасул-чорба за всички гости на Празника и жители на Смилян

Съботният следобед продължава с фолклорен блок, в който ще участват гостуващи изпълнители с. Виноградец, община Чирпан, с. Долен, община Златоград, с. Ветрен дол, Община Пазарджик, с. Доспей, община Самоков и танцова формация "Нишани“ – гр. Свиленград. Преди да започне народното веселие с оркестър "Родопско настроение“, ще бъдат обявени и победителите в трите основни конкурса.

Неделният ден е посветен изцяло на изложението-базар и кулинарни работилници. "Теменужка Матева ще направи демонстрация за приготвяне на трахана и на мекици с квас. Ще приготви и трахана със смилянски кочан. Това е растение, което ботаниците още не могат със сигурност да кажат дали е алабаш или вид зеле. Той се отглежда в тази част на Родопите и хората си предават сами семената. Отличава се със специфичен вкус и се използва както за готвене с фасул, така и с месо и придава много богат плодов аромат на ястието“, обясни Годев.

От читалището в Смилян в 12:00 часа ще направят демонстрация на приготвяне на разядки със смилянски фасул, които ще са три вкуса, но ще бъдат изненада за гостите на празника.

Годев уточни, че в неделния ден посетителите ще се срещнат с майстора на мяхово сирене от село Бориково. "В началото на юли заедно със Салих Пашов – Пашата, напълнихме мях с бито сирене. Сега ще го отворим, за да видим как се развива и ще добави крокмач, за да може да завърши технологичния цикъл за добавяне на всички съставки. След това ще го оставим да зрее и достигне една година“, посочи Годев.

Той обобщи, че тридневния празник предлага много интересни неща и се надяват всеки от гостите да намери по нещо за себе си, за своя вкус и интерес.