Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Откриването е днес от 18.00 часа в зала "Лубор Байер“. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември.

Настоящата изложба представлява своеобразна ретроспектива на малка част от творчеството на художника. Тя отразява съвсем близкото минало и събрани заедно, платната и рисунките ни дават възможност за нов прочит, различен от контекста на общите изложби, в които сме ги виждали. Сред жанровете, които вълнуват автора са портрета, пейзажа и натюрморта. Но сякаш най-голяма правдивост постига в подхода на изграждане на портретите на близките до себе си хора. В някои архитектурни пейзажи прилага същия метод като към портрет, придавайки чувството за вечност, с което свързваме сградите. Може да счетем този подход за определящ изложбата, тъй като оставаме със същото чувство, гледайки натюрмортите в нея.

Изложбата може да бъде определена като съвкупност от отношение към портрета, като начин на мислене и копнеж по живописта от Нидерландския златен век.

Сашо Сандев е от художниците достигнали сами до собствените си истини в света на изкуството. В себе си носи копнежа по романтиката на миналото и възторга по старите майстори. Творецът е роден в Пещера на 3 август 1949 г. Завършва "Първа смесена гимназия" в Стара Загора през 1968 г. В периода 1972-1982 г. след първоначален подбор е назначен за художник на АТЗ "Агробиохим“. От средата на 80-те е художник в пивоварен завод "Загорка“ където прави проектите на част от продукцията на завода. Към днешна дата е художник на свободна практика.