Изложбата "Тъга по изгубената модерност“ представя творби на четирима художници от групата XXL, предаде репортер на "Фокус“. Картините на Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов могат да се видят в експозицията подредена във видинската художествена галерия "Никола Петров“.

Изложбата е първата на галерия Артмаркт, която се реализира извън София и избрахме именно Видин, защото той е родно място на големите художници Никола Петров и Жул Паскин, каза кураторът Сузана Николова. Тя допълни, че и четиримата художници са представени с живописни произведения, които са много различни като творчески подход и стил. Показаните творби са създадени през последните години, независимо, че художниците стават известни още 90-те години, а през 1993 година те създават групата XXL. Творбите им се характеризират, допълни Николова, със своя бунтарски, интересен, провокативен стил и собствен почерк, и екстравагантно поведение в изобразителното изкуство. Кураторът на изложбата каза още, че днес с показаната изложба четиримата творци са се завърнали към класическите методи в живописта, преодолели са търсенията си в сферата на видео арт, инсталацията, пърформанса и с право тяхната живопис може да се определи като концептуална.

Изложбата "Тъга по изгубената модерност“ ще бъде представени в Пловдив, Смолян, Варна и други градове. Любителите на изобразителното изкуство могат да я разгледат в художествената галерия "Никола Петров“ във Видин до 20 ноември. Експозицията е част от културната програма на Община Видин за предстоящия духовен празник на града – Димитровден -26 октомври.