Тази вечер в Средновековната отбранителна кула на Кюстендил беше открита изложбата на Теодора Сърбинска – "Писма до себе си“, предаде репортер на "Фокус". "Оригинален и самобитен творец, характеризиращ се с разпознаваем и неподражаем стил в областта на скулптурата, инсталацията, артистичната фотография и акварела“, казва за авторът на изложбата творецът Станислав Божанков и продължава:

"Работите ѝ се отличават с особената си иновативност по отношение на използваните материали и технологии. А образният ѝ свят може смело да бъде определен като една огромна магична вселена, едно фантазно пиршество от теми, внушения и асоциации, препускащи като прословутите ѝ кончета-вихрогончета по цялата наша човешка траектория – от приказните полета на детството, през драматизма на ежедневното ни живеене и пребиваване, до тихата тъга на старостта. И всичкото това изобразено, измечтано, потопено изцяло в Любовта на Твореца ни... От Твореца Теди Сърбинска“.

И наистина три от етажите на Пирговата кула са изпълнени с нейни произведения, които говорят без думи, но силно. Изпращат дълбоки послания към онези, изкачили дървените стълби на многовековната кула.

Със затаен дъх посетителите преминават през скулптурите, олицетворяващи въздухът, водата и земята. Стигат  до онези фотографии на детски и старчески ръце, замечтаните погледи, изкачвайки се след това до акварелите, вдъхновени от любимите на Теодора поетични творби.

"Винаги правя това, което обичам. Моето творчество е моята свобода, моята сила, моята енергия и моята почивка“, сподели Теодора Сърбинска.

На откриването на изложбата присъстваха много приятели на авторката. Тук бяха началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, директорът на Регионалната библиотека София Пейчева, директорът на Художествената галерия Валентин Господинов, писатели, художници, творци.