В Кюстендил беше открита изложбата "Очите на Бога спират света“, предаде репортер на "Фокус“. Изложбата е подредена във фоайето на Общински драматичен театър. На откриването присъстваха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам.-кметът Кристиян Иванчов и Емануела Дюлгерска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“. Тук беше и домакинът на събитието – директорът на кюстендилския театър Чавдар Ненов.

Пред публиката се разкрива инсталация с движещи се изображения - врата към друга реалност, където времето може да спре, превърти назад или напред по желание на зрителите,  огледалните прозорци на поредица от анимирани картини.

Автор на изложбата е Да Зайн, художник, кинематограф, и доктор по философия, интересуващ се от човешката способност да асамблира реалности. Според авторката изложбата е техно-шаманско изследване на виждане и реалност. От технология до митология на визията, проектът събира значения, за да преосмисли как зрението сглобява визуалната реалност във времето.

"Очите на Бога виждат отвъд времето. В този момент, тук и сега – в единственият момент, който наистина може да изживеем – очите на Бога могат да погледнат през нашите очи. Анимираните картини ни позволяват да се докоснем до невъзможното. Като спрем и върнем движението им по желание, ние можем да забравим оптическите закони на времето, които движат света, и да усетим времето като наш предмет, като предмет на божествената игра която може да въплътим за един безкраен момент споделя авторката.

Изложбата ще остане в Кюстендил до 13 октомври 2024 година.