От 8 октомври в галерия "Сердика" може да посетите изложбата "Изчезващият пазар като културен феномен“. Това е един поглед към историята на София и нейните пазари. Експозицията, събрала непоказвани и познати фотографии и пет авторски видеа, повежда посетителите през времето, разкрива историческите пластове и метаморфозите на софийската "пазарна зона“ – от някогашната улица "Търговска", през ЦУМ и Халите, до джамията и днешния Женски пазар. 

Снимките, запечатали образи от три века, разказват по свой начин динамиката на търговията и социалните срещи, модата, атракциите, отношенията. Петте кратки филма предлагат пет различни режисьорски разказа за емблематичните места за пазаруване през времето, представяйки Женския пазар като живо пространство, което непрекъснато се променя и изчезва в познатите ни форми, но успява да съхрани своя уникален дух.

Посетителите ще имат възможността да се потопят в атмосферата на пазарните дни и да станат част от един самовъзникващ разговор за пазара – за стоките, за времената, за купувачите и продавачите, както и за неизменните човешки срещи, които са сърцето на всеки пазар. Защото всеки пазар е сцена за диалог между миналото и настоящето, между бедни и богати, млади и стари, българи и чужденци…

Уникалният поглед към историята на София и нейните пазари - изложбата "Изчезващият пазар като културен феномен“ ще продължи до 26 октомври в галерия "Сердика“. Проектът "Изчезващия пазар като културен феномен“ включва документални филми на Ваня Иванова, Силвия Пешева, Стефан Стефанов, Ина Владимирова и Екатерина Минкова.