От 18.30 ч. в Дом на Киното е представянето на проекта "БВА: Панайот Бърнев" – изложба-архив на фотографа Панайот Бърнев, организирана от фондация "Български Визуален Архив“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Програма "Култура“.

Архивът на Панайот Бърнев включва цялото творчество на фотографа в периода от 1950 г. до 1990 г. Фотографиите му изобразяват начина на живот, архитектурата на град София и планините в България.

Интересна част от архива му са и непоказвани досега снимки зад кадър на редица български филмови продукции, както и портрети на актьори. Всички те са от времето, когато Панайот Бърнев е бил част от екипа на киностудио "Бояна“.

Изложбата “БВА: Панайот Бърнев" е първото публично представяне на частен архив, дарен на фондацията "БВА“. Архивът на Панайот Бърнев е предоставен от дъщеря му Милена Иванова. Архивът е дигитализиран изцяло от екипа "БВА".

Кой е Панайот Бърнев?

Панайот Бърнев е роден в град Свищов. Още в детските си години (около 1936 г. - 1937 г.) той се мести в центъра на град София. Средното си образование продължава в Първа мъжка гимназия, след което записва специалност "Математика“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски". В студентските си години той се влюбва във фотографията.

Във фотографската си кариера Панайот Бърнев е бил ръководител на цветна лаборатория в "Българска фотография“, работил е в редакцията на списание “Българско Фото" от 1950 г. до 1970 г. През 1970 г. той започва работа във фотографския отдел на Студията за игрални филми "Бояна“, като работи там до 1990 г.

Панайот Бърнев е бил активен член е на "Български фотоклуб“ и близък приятел с фотографа Петър Боев.

Селектирана част от целия архив на Панайот Бърнев ще бъде качена в сайта на "Български Визуален Архив“ –www.visualarchive.bg.

Реализирането на фотографската изложба “БВА: Панайот Бърнев" поставя началото на цикъл от изложби. Всяка една от тях има за цел да представя по един личен архив, дарен на "Български Визуален Архив“.

По този начин екипът се стреми да ангажира и мотивира публиките да обновяват архива с неразказаните им лични истории и семейни албуми. Целта е да се изгради визуален архив, който да бъде достъпен за всеки, както за лична и комерсиална употреба, така и за изследвания и дебати.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Програма "Култура“, със съдействието на Дом на киното, Cush.bar и списание ВИЖ.