Откриха изложба "Орхидеи между кориците" в Регионална библиотека Варна. Събитието започна с презентация на темата и се радваше на голям интерес.

Снимки на редки колекционерски орхидеи, любопитни факти за тези цветя, рисунки и книги от фондовете на културния институт ще бъдат на вниманието на публиката чак до Деня на влюбените - 14 февруари, разбрахме от "Фокус".

Проектът е на Първо орхидеено общество и е съвместен с Националната библиотека във Варна. Идеята тръгва от президентът на обществото и орхидеен експерт Крум Сотиров, който открива преди време книги във варненската библиотека, съдържащи знания за отглеждането на орхидеи, които по-късно се оказват на напълно непознати на престижната Кралската ботаническа градина в Англия, в която експертът специализира.

На събитието гостите са задавали множество въпроси, като са разбрали и как можем да отгледаме орхидеи в домашни условия. Изложбата е отворена за всеки, а входът е свободен.

Представяме ви и една малка част от любопитните факти за растението: Името "Орхидея" всъщност е дадено от Теофраст по нашите земи.

Семейството на орхидеите – Orchidaceae, получава името си от древния учен Теофраст през 4-3 в. пр.н.е. Считан за бащата на ботаниката, той описва растенията с едри грудки по нашите земи и ги нарича "орхидеи“ orkhis/όρχις в своя труд "Естествена история на растенията“.

Въпреки че днес се смятат за екзотични и се свързват с тропиците, орхидеите всъщност са определени и наречени тук, на Южните Балкани.

Към момента в България ботаниците са описали 67 вида диви орхидеи. Повечето от тях са земни – растат в пръст по поляни и гори. Не могат да се пренасят за домашно отглеждане, защото съществуват само в симбиоза със специфични гъби.

Поради засиления интерес Първо орхидеено общество планират и организацията на работилници за засаждане на орхидеи през март.