Изложбата "Доспехите на тракийските войни" ни представя майсторството в изработката на предмети на тракийското въоръжение. Тя ще бъде представена на тазгодишните “Празници в Долината на тракийските царе", организирани от Община Казанлък, предаде репортер на "Фокус"

Експозицията е част от научен проект на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН) и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Откриването ще бъде на 19 август в Културно-информационния център. Постерната изложба ще представя над 120 експоната, показващи майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение.

Тя включва и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини. Сред тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница; шлемът от Руец, нагръдникът от Мезек, мечът с ножница, шлем и наколенници от Голяма Косматка, наколенникът от Могиланската могила, и други. "Празниците в Долината на тракийските царе" ще бъдат официално открити на 31 август и ще продължат до 8 септември. Богата програма с разнообразни събития и представяне на различни видове изкуства, ще ни срещне с тракийската култура и ще ни представи в съвременен формат богатото тракийско наследство.