В отдел "Заемна за възрастни" на Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ - Смолян бе открита изложба от библиотечни материали на тема "Природният феномен "Невястата" с легендата си от миналото – днес предпочитана дестинация в Родопите". Изявата е част от инициативите по повод отбелязване Европейски дни на наследството 2024 на Стария континент. В тазгодишното издание общата тема за всички европейски участници е  "Наследство от маршрути, мрежи и връзки“, съобщиха от библиотеката.

Подредена в каталожния хол на библиотеката, изложбата разказва в снимков и художествено-документален материал за разположеният в близост до град Смолян природен феномен "Невястата", за легендите свързани с него и за новото му лице като туристическа забележителност.

От изложените информационни табла посетителите могат да се запознаят с четири от версиите на легендата за скочилата от скалата млада родопчанка отстояваща смело християнската си вяра и рода си. В експозицията са включени местни автори, претворили легендата в свои творби като Тома Попратилов Садукей, Никола Гигов, Елена Хайтова,  както пътеводители и фотоалбуми за Родопите, представящи скалния феномен и екопътека "Невястата". В изложбата може да бъде намерена информация  за едноименния музикално-танцов спектакъл на ансамбъл "Родопа“, който запознава от 2017 г. с легендата за смелата родопчанка публиката в България. Емблематичната картина на големия родопски художник Анастас Стайков - "Турлука Невястата“ също е намерила своето място в библиотечната експозиция.

Целта на изложбата, по думите на един от съставителите й - библиотекар Цвета Станишева, е да представи в една библиотечна изява миналото и настоящето на Смолян и региона. Събраната по темата информация дава идея за създаване на нов културен проект "Невястата", в който с ресурси от собствени материали и колекции да се включат в бъдеще различни културни институции от нашия регион – библиотека, музей, художествена галерия, театър.