Изложбата "Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден" гостува в залата за временни експозиции на Исторически музей Петрич от 15 юли до 15 август, предаде репортер на "Фокус".

Тя представя оригинални документи и фотографии от този героичен и трагичен период за нашата история и е по повод отбелязването на 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.

В експозицията са застъпени темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието във всички революционни окръзи в Македония. 

Показаните архивни документи представят причините, подготовката и организацията на въстанието, въстаническите действия и последиците от тях. Разглеждат се мястото и ролята на жената във въстанието както като деец на организацията и редовен участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта.

Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

В документалната изложба "Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“ е показан широкият отзвук, който предизвиква Илинденско – Преображенското въстание сред световната общественост.