Изложба с картинки на Нено Белчев и приятели бе открита в Галерия 8 във Варна, предаде репортер на Радио “Фокус" – Варна . Изложбата е част от поредицата "ПОКАЖИ МИ ЕЗИКА СИ!" и представя някои от рисунките, които са включени във книжките и бъдещия не-филм. В голямата си част тези рисунки са изпълнени с акрилни бои върху черна хартия. Някои са цветни, но повечето са черно-бели. За разлика от заглавието на изложбата, което е парафраза на Матис, рисунките са съвсем непретенциозни: те нямат за цел да впечатляват публиката със излишна виртуозност или показна екстравагантност. Те не се занимават със Ковид-пандемията. Въобще това са рисунки, правени за собствено удоволствие и с цел да бъдат кадри във следващия не-филм на тандема Бягрянов/Белчев. Ако Ви е интересно сте добре дошли да ги видите, но като цяло е все тая.

за Нено Белчев: Нено не приналежи към някоя школа или течение в изкуството. Също тъй той самият не се чувства част нито Българската, нито от световната сцена, още пък по-малко от Варненската такава (ако въобще има такъв дзвер). Нено си е свободен електрон, който си бръмчи, ей тъй, без да е в орбита на нещо. А бе, Нено си е Нено. Толкоз!

за проекта "ПОКАЖИ МИ ЕЗИКА СИ!" - той пък приема различни метаморфозни форми: на пълнометражен експериментален не-филм (в процес на работа), на интерактивен онлайн арт-проект (https://tempoarts.org.uk/neno-belchev-show-your-tongue.../) и също така и на график новел поредица със същото заглавие. Всичко това е израз на стремежа на Бягрянов и Белчев да работят в областта на съвременното изкуство в тяхно (не бъркай с "техно"!) си направление и доколкото е възможно, избягвайки влияние, да направят такъв проект, който да изразява не само разбирането им за изкуството, а възгледите им за света, за живота и някои други неща. Това звучи малко като Дъглас Адамс, но всъщност няма нищо общо!

Проектът "ХУД0ЖНИКО, ОТPЕЖИ ЕЗИКA СИ!" е pеализиран с финансовата подкрепа по програма "Творчески инициативи" на НАЦИОHАЛЕН ФОНД "КУЛТУРА" и може да бъде видяна до 31-ви януари.