Изложба на библиотечни документи, озаглавена "Спомен за поета“ възкресява паметта за Йордан Кръчмаров, предаде репортер на "Фокус". Днес - 24 юли, се навършват 75 години от рождението на твореца - един истински "Княз на духа“, както го нарича някога Георги Марковски. 

По повод годишнината, Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич организира изложбата, с която приканва граждани и гости на града да си спомнят за големия добруджански поет, оставил вълнуващо поетично творчество, оценявано като национално литературно явление.

Експозицията представя всички поетични книги на Йордан Кръчмаров, издадени посмъртно; публикации за него в периодичния печат; изследвания на неговото творчество. Посетителите ще могат да видят био-библиографията "Йордан Кръчмаров /1948-1986/“; публикации за него в "Антимовски хан“; каталога "Сол за живите“, издание на Художествена галерия – Добрич и Сдружение на писателите в Добрич, с картини на изявени художници, вдъхновени от стиховете на Йордан Кръчмаров от книгата "Полюшвана от вятъра мишена“; камерната пиеса "Етюд за кибритена клечица“, написана през 1983 г. и публикувана за пръв път на страниците на "Антимовски хан“; стихове на много негови приятели с посвещение.

Изложбата може да бъде разгледана до 25 август в централното фоайе

на библиотеката.

В неделния ден в балчишкото село Гурково беше открита паметна плоча на Йордан Кръчмаров. Гурково е родното му място и сред малките населени места в страната, които не са многобройни, но могат да се похвалят с национално значими автори в областта на литературата. Паметникът се издига в двора на читалище "Свобода – 1897 г.“ и е дело на добричкия скулптор Димитър Янков. 

Отново вчера наградиха победителите в поетичния конкурс в памет на поета Йордан Кръчмаров "Сол за живите", организиран от народното читалище в село Гурково.  Първа награда и статуетка "Сеячът на словото" получи Петя Цонева, впечатлила журито със своето стихотворение "Диви лебеди". Председател на тазгодишното жури е Недялко Йорданов, а членове - добричкият поет Сашо Серафимов и композиторът, писател и оперен певец Георги Джилянов. 

Жулиета НИКОЛОВА