Изложба "РазЛИСТи класиката!“ ще бъде представена в Дом-паметник "Йордан Йовков“ в Добрич. Това съобщи гл. уредник на литературния музей д-р Кремена Митева, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. В рамките на инициативата "Поход на книгите“ Регионален исторически музей – Добрич и Издателство "Лист“ (София) представят избрани илюстрации от български художници към книжната поредица "Детски шедьоври от велики писатели“ с участието на Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова, Юлиян Табаков.

Временната експозиция ще бъде открита на 12 април (вторник) от 16,00 часа от създателя и главен редактор на издателството Гергана Димитрова. В събитието ще участват и първокласници от СУ "Димитър Талев“ с класен ръководител Виолина Иванова – главен учител в начален етап. "Основната насока на Издателство "Лист“ е "създаването и разширяването на визуалната култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните“.

В изложбата "доайенът на българското изкуство Любен Зидаров е в партньорство с нобеловия лауреат Анатол Франс, а карикатуристът Чавдар Николов е в разговор за нещата от живота с Джеймс Джойс и Вирджиния Улф.

Подобни диалози са възможни само в изкуството и изложбата "РазЛИСТи класиката!“ залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световната литература от XIX и ХХ век. Както и на отзвука от тези срещи у децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци. Забележително е да проследиш как художничката Капка Кънева става съавтор на Марк Твен с помощта на ножица, хартия, лепило, светлина и сенки, а колежката ѝ Мила Янева-Табакова пресъздава душевността на Мери Шели с акварел. Или как илюстрациите на Дамян Дамянов карат децата да летят към Бразилия с героите на Даниил Хармс.

Същото е и с творбите на Свобода Цекова, създадени по вдъхновение от Осип Манделщам, и с произведенията на Милена Вълнарова, предизвикани от "Бяла приказка" от Валери Петров. Или фантазиите на Юлиян Табаков по фантазиите на Е. Е. Къмингс!“. Заповядайте на срещата с Издателство "Лист“, с неговите "книги за умни читатели“, които ще имате възможност да си купите на откриването на изложбата“, посочва д-р Митева.

Жулиета НИКОЛОВА