Изложбата "Снимки и спомени от кабинета на Владигеров" вече е подредена на втория етаж на къща музей "Димитър Пешев“ в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Поводът е 125-годишнината от рождението на световно признатия български композитор. Тя припомня мигове от живота на Панчо Владигеров и неговата работата, както и творческите му контакти и взаимодействия, засвидетелствани в документите.

Експозицията представлява опит за приближаване до света на Владигеров, до атмосферата в неговия дом. Тя е продължение на разказа за човека и твореца. Говорят снимките в работния кабинет на композитора и спомените на неговите ученици, интерпретатори, колеги и приятели.

Таблата разказват за моменти от творческия процес на композитора, за срещите му в кабинета и извън него, за мащаба на неговата дейност и размах. Текстовата част на изложбата се основава на известни афористични изрази на Владигеров и на споделени мисли на учениците му за незабравимия Маестро. Представителните снимки от кабинета се допълват с фотографии от семейните албуми - уловени мигове, близък поглед от ежедневието в дома.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Авторският екип, който стои зад нейната организация, са Надя Сотирова и Светлана Авдала – концепция, и Ивелина Велинова – художествено оформление. Официалното откриване е тази вечер от 17.30 часа.