Изложба, посветена на 125 г. от рождението на един от най-талантливите български художници – Цанко Лавренов, е експонирана в залата на отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - Смолян. Това съобщиха от библиотеката. В изложбата са включени албуми, книги, периодични издания и листови графики от фонда на библиотеката, отразяващи живота и творчеството на художника.

Цанко Лавренов е роден на 24 ноември 1896 г. в Пловдив. Основното си образование получава в Пловдив и продължава във Френския колеж "Свети Августин“. През 1920 г. с брат си заминава за Виена и там се записва в частното художествено училище "Санта Ана", където така и не успява да получи академично образование и се завръща в Пловдив. Свързва се с колеги от Дружеството на южнобългарските художници в града, като участва в изложби и публикува първите си статии за изкуството. В средата на 1923 г. е приет е за пълноправен член на организацията.

Цанко Лавренов е един най-разпознаваемите български художници, заради специфичния си стил. В картините му българската атмосфера не само е изобразена – тя е разказана, като легенда и приказка с магическо вълшебство. Българинът добре познава западните художествени направления и е наясно с тяхната популярност, ала те са чужди за неговия дух, защото са никнали на чужда почва и не носят онова – неповторимо – "мило, българско и родно".

Първата творба, която му носи известност е акварелът "Иконописец", от 1926 г. последвана с пейзажи от Стария Пловдив, Рилския манастир, цикъла с картини от Света Гора и много други. Той е автор на Стопанската карта на България в българския павилион на Световното изложение в Париж през 1937 г.

Днес Националната художествената гимназия в Пловдив носи неговото име.

Изложбата ще бъде на разположение на читателите на библиотеката до 22.12.2021 г.