Изложба по повод 100 години от рождението на актьора Георги Палагачев откриват в Държавния архив – Смолян тази вечер. Поводът е Празника на българските архивисти, съобщи за "Фокус“ Елена Стоянова – гл. експерт в Държавен архив – Смолян.

Откриването е днес от 17:00 часа в изложбената зала на архива.

Фотодокументалната изложба е посветена на 100-годишнината от рождението на Георги Христов Палагачев или както е наречен от драматурга Иван Русев – "актьора на Родопите“. Целият си съзнателен живот той посвещава на Смолянския театър, историята му и културата в региона, посочи Стоянова.

"Видният ни театрал е роден на 26 септември 1924 г. в с. Райково, (днешен квартал на Смолян). Младежът учи в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян, за кратко в Машинно-техническото училище – Карлово, а през 1944 г. завършва курса на реалния отдел на Райковската народна смесена гимназия. Именно там съдбата го среща с известния учител Константин Яновски, където далновидният педагог насърчава Георги Палагачев да участва в Работническия театър в с. Райково. През пролетта на 1951 г., той е след основателите на сформирания полупрофесионален среднородопски театър, който по-късно ще прерасне в Родопски драматичен театър. 33 години той посвещава на актьорската професия, като с присъщото си вдъхновение извървява трудния път от любителството до професионализма. Както сам споменава в свое интервю "Аз съм единственият от старото местно ядро актьори, който е завършил ВИТИЗ““, поясни експертът.

Тя отбеляза че жанровият му обсег е широк, има от ярко комедийни и сатирични до драматично-трагични и героично-романтични превъплъщения с над 120 роли. Партнирал е на сцената на известни български актьори, гастролирали в РДТ – Маргарита Дупаринова, Любомир Кабакчиев, Георги Гайтаников и др. Играл е в пиеси на режисьорите проф. Иван Михайлов, Владимир Полянов, Любен Гройс, Йордан Саръиванов, Кольо Петков, Крикор Азарян, Ганчо Киречев и др.

През 2018 г. синът му Христо е дарил архива на актьора в Държавен архив – Смолян. Няколко години по-късно той е използван за написването на юбилейния сборник, посветен на 70-та годишнина на Родопския драматичен театър. Още приживе, Палагачев е важен информатор за краеведи и изследователи, като Никола Пашов, при написването на книгата "Първи среднородопски театър "Изгрев““. От всичките му дейности, има съхранени документи в личния му фонд, заведен под № 1539 в Държавен архив – Смолян. Фондът съдържа 64 архивни единици, включени в Инвентарен опис № 1. Документите обхващат периода 1920-2008 г.

"Настоящата юбилейна година беше добър повод, смолянската публика отново да се срещне с дейността на именития ни съгражданин, чрез неговите документи, съхранени в архива. Семейството на сина му Христо, активно се включи в подготовката на изложбата, като разкриха по-безизвестни дейности на актьора. През годините Палагачев преподава и организира създаването на студентски куклен театър, художествен ръководител е на самодейни групи в местни предприятия, журира различни културни конкурси. Виртуално участие ще вземе и синът му Илия от САЩ, който го наследява в актьорското поприще“, разказа Стоянова.

За цялата си творческа дейност Георги Палагачев е награждаван многократно. Той е един от малкото културни дейци в Смолянска област, който е награждаван два пъти с орден "Кирил и Методий“ I-ва и II-ра степен. Многобройни са неговите награди, както от театрални прегледи, така и от държавни и правителствени институции. Голяма част от тях са експонирани в изложбата.

Колегията също не е равнодушна, съхранени са телеграми, поздравителни адреси и картички от театрали като Крикор Азарян, Тодор Колев, Таня Масалитинова, Надя Тодорова, сем. Стайкови, институции и организации, каза още Стоянова.