Заместник-областният управител Андриян Петров заедно с директорката на Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян Симеона Савова-Коруева откриха официално изложба с творби на възпитаници от училището в атриума на Областна администрация.  

"С областния управител Захари Сираков решихме да поканим тази изложба в атриума на Областна администрация Смолян, защото творбите ви трябва да бъдат видени от обществеността на града. Това е и повод да изразим своето уважение и висока оценка за всичко това, което създавате с труда и таланта си!“, каза Петров.  

Той припомни част от историята на образователната институция, създадена през 1976 година като Средно специално художествено училище за приложни изкуства. "Независимо от множеството трансформации, през които е преминала образователната институция, две неща са останали непроменени, а именно високото ниво на преподаване в училището и необятния талант на децата, които учат в него.“  Той отбеляза, че за изминалите 48 години през учебното заведение са преминали над 1300 ученици. "Голяма част от тях в днешния ден оформят българската култура. Те са творци с главно "Т“ пред името си, хора, които прославят България. Аз съм убеден, че и сред настоящите ученици стоят бъдещите културни деятели на страната ни!“ В заключение заместник областният управител Андриян Петров пожела много успехи и творчески вдъхновения на възпитаниците и колектива на гимназията.

"Мисията на училището ни е да пазим, да обучаваме и окриляваме младите таланти. С голяма любов екипът на гимназията развива художествения потенциал на своите ученици с програми, които съчетават теория и практика, осигурявайки цялостно професионално образование. Висококвалифицираният преподавателски състав включва утвърдени специалисти и практици, които предават своите знания и опит на талантливите гимназисти.“, каза директорката на училището Симеона Савова-Коруева. Тя благодари на Областна управа за поканата и топлото посрещане.

Експозицията гостува под името "Родопа – люлка на таланти“ в Мраморното фоайе на Народното събрание на Република България през юли месец тази година и породи голям интерес. В нея са представени 28 живописни творби на Стефания Дуева, Веселина Алексиева, Миранда Мусабашова, Евгения Игорова, Иван Сабрутев, Гергана Коровска, Антон Георгиев, Витан Йорданов, Анастасия Иванова, Никол Коджаманова и Николина Дамянова. Те са възпитаници от 10 до 12 клас на Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян, като двама от авторите са завършили с Випуск 2024.

Откриването на изложбата днес уважиха ръководители и представители на държавни и общински институции, медии, граждани. За да покани експозицията в  община Баните, днес специално беше дошъл на откриването кметът Павлин Белчев.

Всеки желаещ гражданин или гост на Смолян може да разгледа творбите до 25 октомври 2024 година в атриума на Областна администрация Смолян, след което експозицията ще гостува в Баните.