Състояния / States / 心的状態 изложба Богдан Богдев/ Венелина Петкова - (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм). Тя се открива на 22 август, от 18.30 часа, Арт салон на Радио Варна.

В изложба "Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното "социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети цветя, което не й пречи да е заредена с известна сантименталност.

Творбите, които ще видите, тръгват от съвременната японска калиграфия Шодо (където всеки знак е и символ, който можем да разчленим на смислови части, излъчващи голяма доза поетичност) и от монохромния абстрактен експресионизъм, възникнал в САЩ след Втората световна война, засягат предметността – разпознаваема, необходима ни и самата тя трансцендирана в символ и навлизат в "без-образността“ – там, където съзнанието се опитва да остане голо или да се разсъблече до ненатруфен жест, изпълнен с искреност и себепознание. Те не търсят някаква невъзможна уникалност, тяхното въздействие е по-скоро ефимерно (В. Петкова) или неопределено (Б. Богдев), и отново – плод на търсене на автора из собствените му интимни кътчета на съзнанието.

Да, една изложба със силно изразен философски момент, който витае някъде отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби. И в същото време – фриволна.

Изложбата може да разгледате от 22 август до 5 септември.