Изложба с комикси, базирана на едноименната книга на известната илюстраторка Рената Фучикова, запознава по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак.

Откриването е на 16 септември от 16:00 часа в Централното фоайе на Народна библиотека "Иван Вазов“ в Пловдив в присъствието на госпожа Радка Рубилина, директор на Чешкия център в София. Събитието е част от програмата на Чешкия център по повод Годината на чешката музика. Реализира се с подкрепата на Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме.

Изложбата "Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“ е успешно представена в Чешките центрове по цял свят, в България премиерата й беше в Чешкия център в София през март т.г. След това беше показана в Балчик и в Шабла, а след Пловдив ще гостува още в Шумен, Хасково, Димитровград.

Концепцията на изложбата отразява една от най-издаваните и продавани книги на Рената Фучикова. В нея авторката използва формата на "комикс биографията“, за да опише живота на Дворжак и за да хвърли светлина върху най-важните събития от живота на композитора, хората, които е срещал, местата, за които е композирал.

Проектът съдържа комикси, които разказват историята на музикален гений, за когото без преувеличение може да се каже, че е най-известният чех. Автор на най-изпълняваните композиции в историята на музиката, отгледал е цяло поколение свои последователи в Чехия и САЩ, той е символ на чешката култура за целия свят. Картинки и кратки разкази ще ни преведат през житейските съдби на един скромен и обикновен човек, за когото семейството и дома са по-важни от славата.

Наред с комиксите, изложбата включва и илюстрации към най-известните творби на Антонин Дворжак: "Славянски танци", Te Deum, "Русалка" и "Из новия свят".