На 6 юли т.г. (събота) от 17.00ч. в зала № 6 на Художествената галерия – Смолян, ще се открие изложба на големия български художник, емблематичен представител на Пловдивската живописна школа - Георги Божилов (1935 – 2001). Тя се организира със специалното участие на Градска художествена галерия – Пловдив. Включени са творби от частни колекции, както и от фонда на ХГ- Смолян. Публиката ще може да види над 35 знакови произведения от различни периоди, които представят автора на световно ниво. Уредената изложба проследява творческия път на автора през годините и неговите търсения, съобщават от галерията в Смолян.

Георги Божилов, известен и с прозвището си Слона, е ярък представител на кръга от талантливи пловдивски художници, които през 60 –те и 70-те години на XX век европеизират българското изобразително изкуство. Произведенията му имат запазено място в развитието на нашата живопис.

По време на откриването ще говори изкуствоведът Красимир Линков, директор на ГХГ-Пловдив. Инициативата за изложбата е на художника Петър Пиронков, а с нея продължава установилата се традиция на сътрудничество и активно взаимодействие между двете важни културни институции.

Изложбата ще може да се разгледа до 18 октомври т. г.