"Кълнове пролет“ е озаглавена изложбата базар, представена в Народно читалище "Свобода - 1897“ в балчишкото село Гурково, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Посветена на идващата пролет, експозицията съдържа ръчно изработени мартеници и пана от плъстена вълна. Техен автор е Елена Върбанова, местен жител. Уникатите могат да бъдат разгледани и откупени на 26 февруари от 16,30 часа. Изложбата на приложно изкуство е четвъртата от поредицата "Гурковлии, майсторлии“, чийто старт е даден през миналата година. "Върбанова е финалист в миналогодишното издание на Националния конкурс за сувенири "Булгарика“, организиран от едноименната асоциация в рамките на най-голямото арт изложение в България – Международният панаир на занаятите и изкуствата.

Нейните пъстри уникати са често комбинации от двете основни техники на плъстене на вълна – мокро плъстене и плъстене с игли. Част от набраните средства от изложбата базар ще подпомогнат дейността на читалището в с.Гурково“, разказват от екипа на читалището. Те споделят в една от социалните мрежи, че предвестниците на пролетта вече радват окото на минувачи в двора на читалището - кокичета, нарциси и лалета. "Сезонът на цветните феерии и пробудените корени донася надежди за слънце и животворна топлина, а и за ведрина в сърцето.

Зимата ни се стори дваж по-мрачна и мъчителна заради тежката пандемия и сега с радост поглеждаме календара и чакаме слънчеви прогнози“, така поетично гурковлии приканват местни и гости да посетят изложбата базар тази събота.



Жулиета НИКОЛОВА