На 14 октомври 2024 г., когато Габрово отбелязва духовния си празник, откриват изложбата "КАМЕННОТО ГНЕЗДО" в Дом на културата "Емануил Манолов“ от 17:30 ч.

Национален фотопленер "Каменното гнездо" е инициатива на Народно Читалище "Невена Коканова" село Иглика в партньорство с фондация "Артин Азинян“ и с подкрепата на Община Габрово.

Пленерът се проведе на два етапа - през миналата есен и тази пролет и в него се включиха седем авторитетни майстори на обектива: фотограф-художника Нели Гаврилова, Надежда Павлова – преподавател в Националната художествена академия. Соня Станкова - преподава фотография в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“–Пловдив, Антоан Божинов, фотограф-художник и преподавател по фотография във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, проф. д-р Росен Коларов, преподавател в Нов Български университет и в Софийски университет, Цончо Балканджиев и Бедрос Азинян, създател на Първия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Всички участници са носители на статуетката "Академика“ за принос към българската фотография.

Селектираните 34 творби в изложбата са истински документален разказ за историята на село Иглика, изградено камък по камък от местните занаятчии, ковачи и дюлгери, както и за усилията на малката местна общ6ност да съхрани и опази автентичен облик на населеното място и неговата уникална възрожденска архитектура.