Начало на инициативата  Европейски дни на наследството 2024 в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян бе поставено с откриване на изложба "Европейска живопис".

Изложбата представя репродукции на представители на живописните школи на България, Франция, Нидерландия, Испания, Италия, Германия, Австрия и Швейцария както и библиотечни материали от фонда на отдел "Изкуство".

Изложбата бе открита от Василена Георгиева, която акцентира върху подбраните по стил и държави творби показващи различни епохи както и шедьоври на едни от най-големите европейски майстори.

Ценителите на изобразителното изкуство могат да се насладят на репродукции на Владимир Димитров-Майстора, Цанко Лавренов и Иван Милев, Дега, Сезан, Гоген, Ван Гог, Рембранд, Гоя, Тициан, Ботичели , Дюрер, Каспар Давид Фридрих, Кокошка, Густав Климт, Паул Клее.

Изложбата ще остане експонирана  до 30 септември във фоайето на библиотеката.

От Регионалната библиотека в Смолян приканват потребителите да посетят и останалите инициативи, които са подготвили през септември като част от  Европейски дни на наследството.

На 11 септември от 16:00 часа в отдел "Заемна за възрастни" ще може да се види изложбата "Природният феномен "Невястата" с легендата от миналото – днес предпочитана дестинация в Родопите“

На 17 септември изложбата "Връзките между Северна Гърция и Средните Родопи в миналото и днес“ ще бъде открита в отдел "Краезнание" в 16:00 ч.

На 24 септември от 16:00 часа в отдел "Читалня“ е откриването на изложбата "Дестинация България – част от непознатата Европа“.