Излезе от печат новата книга на Банко П. Банков "Социален преход“, съдържаща разкази и новели (издателство "Фастумпринт" – София, 2022). Екземпляр от книгата получи и кметът на Община Ловеч с посвещение: "На г-жа Корнелия Маринова за грижата й за Ловеч, за днешния ден и бъдещето на съгражданите ни!“, съобщиха от община Ловеч.

Писателят Банко П. Банков е първият носител на Националната литературна награда "Проф. Димитър Димов“, която му бе присъдена от Община Ловеч през 1915 г. Призът се дава за цялостно творчеството. През 2021 г. кметът Корнелия Маринова връчи на писателя почетния медал на Община Ловеч (на снимката) Отличието е за приноса му в българската и световна наука, към духовното и културно развитие на Ловеч и обогатяване на културното наследство с високо професионални и стойностни литературни произведения, както и по повод неговата 85-годишнина.

Банко П. Банков е роден в Ловеч на 2 юли 1936 г. Завършва Пълно средно смесено училище "Христо Кърпачев“ (Ловеч) като първенец на випуска със златен медал (1954) и със специалност промишлено и гражданско строителство в Инженерно-строителния институт, София (1960).

Инженерство и литература делят живота му. Изкачил е нагорнището от младши асистент до професор д-р и ръководител на катедра "Строителна механика" в УАСГ, преподавал е във ВСУ в София. Публикувал е няколкостотин художествени творби във всички жанрове, донесли му редица наши и чуждестранни награди. По негов сценарий е филмът "Съседката“, излъчен наскоро по БНТ.

Новата книга "Социален преход“ поднася автентични автобиографични изповеди, разкази и новели с въображаеми герои, в чиито съдби ставаме свидетели на трагедиите от отминаващата бурна и преломна епоха, пише в предговора доц. Георги Цанков.