Изкуственият интелект в помощ на хората е един от акцентите на Международния форум "Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения интелект“, който ще стартира днес в 9:30 ч. в аулата на Икономическия университет във Варна. Събитието ще се проведе на 2 и 3 септември.

Организатор е Община Варна в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България и ИКТ Клъстер Варна.

Стремежът ни е форумът да се утвърди като ежегодно образователно събитие за споделяне на опит, иновации и компетенции. То е част от стратегията за развитие на Варна като град на знанието, желано място за кариерно развитие и професионално усъвършенстване, категорични са организаторите.

Форумът е предназначен за кметове и образователни експерти, педагогически специалисти и преподавателни от общински администрации, детски градини, училища и висши училища в страната, както и от побратимените и приятелски градове на Варна, градове - партньори по програма "Еразъм+".

Част от акцентите са: Иновативни образователни решения и управленски практики: Първо направления - "Изкуственият интелект в помощ на хората“, Второ направление - "Съвременният дискурс в образованието. Хармония между преподаване и учене, теория и практика“, Трето направление - "Умения за иновации и дигитални решения в образованието“.

На форумът ще присъстват: кметът на Варна Благомир Коцев, областният управител проф. д-р Андрияна Андреева, проф. д-р Тодор Ганчев, зам.-председател на ИИЕЕ България, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България, инж. Христо Димитров, председател на Общински съвет Варна, доц. д-р Галина Момчева, Институт по математика и информатика към Българска академия на науките, Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна и др.