Започна вторият етап от изграждането на модерен и красив междублоков парк в столичния квартал "Иван Вазов". Това съобщиха от районната администрация на "Триадица" в седмичния си бюлетин. Паркът е наречен по инициатива на жителите на квартала - "Боряна“. Обособяват се още алеи, подготвена е инфраструктурата за парков фонтан, а на мястото ще има детска площадка и улично алейно осветление. Идеята е на районната администрация теренът, на който доскоро имаше изоставена и опасна сграда, да се превърне в предпочитано и приятно за хората място за отдих и почивка.

Ето какво е свършено в район "Триадица" за периода 09-13 септември:

- Изграждане на нов корпус на 126 ОУ “П. Ю. Тодоров"

- Намаляване на работното време на търговски обект на ул. “Нишава"

- Подготовка за първия учебен ден на учебните заведения

Районният кмет издаде заповед за намаляване на работното време на търговски обект - наргиле бар, находящ се на ул.“Нишава 159-163 в кв.“Стрелбище“ след множество жалби на граждани. Вместо с досегашното си работно време от 07:00 до 04:00 ч. търговският обект ще бъде отворен от 07:00 ч. до 22:00 ч. Заповедта бе изпратена и на органите на 4 РУ-СДВР, на СДВР, както и на Столичен инспекторат – за контрол. Заповедта е издадена с предварително изпълнение. По отношение на същият обект, след сигнал на района, бе отнета категоризацията като заведение. Предстои премахване на незаконно разположени пейки и чадъри пред търговския обект.

Район Триадица започна реализацията на важен проект- изграждането на нов корпус за първолаците в 126 ОУ "П.Ю.Тодоров“. През работната седмица бе премахната старата малка сграда в двора на училището, която не отговаряше на съвременните изисквания. На нейно място ще се изгради модерен двуетажен корпус и салон за най-малките с по три стаи на етаж, съобразени с изискванията за достъпна среда. Целта на районната администрация е първолаците да се обучават в съвременни условия и с радост да посещават своето любимо училище.

Кметът Димитър Божилов откри дванадесетото издание на "Алея на книгата“ заедно с вицепрезидента на Републиката Илияна Йотова, кмета на София Васил Терзиев, министъра на културата, председателя на Столичния общински съвет, зам.-кмета по култура и образование, както и представители на други институции. Общо 140 издателства от цяла България, организирани от Асоциация "Българска книга“, тази година зарадваха любителите на книгите с най-новите и интригуващи заглавия. Районният кмет подчерта, че за района е изключителна привилегия и гордост "Алеята на книгата“, която привлича десетки посетители, да е на територията на "Триадица".

Важна работна среща бе проведена в "Оперативния дежурен център“ на Столична община. Район "Триадица" бе представен от зам.-кмета с ресор "Обществено строителство“ инж. Христо Вълчанов и експерти от инженерния отдел. В работната фокус-група взеха участие главният архитект на София арх. Богдана Панайотова, техническият директор на "Софийска вода“ АД Станислав Станев и директорът на Дирекция "Управление и анализ на трафика“ инж. Димитър Петров. Районният заместник-кмет представи проблема с канализационна тръба, находяща се в подлеза на бул. "България“ и бул. "Гоце Делчев“, която отвежда дъждовните води от бул. "България“. Съоръжението не функционира добре и при обилни валежи неприетата вода причинява завирявания в подлеза. Представителят на комуналното дружество предложи своето съдействие с осигуряване на екип, който съвместно със служители от район "Триадица“ да направят оглед на място и обследване за установяване на описаният проблем. 

Обсъдена беше и възможността за съкращаване на процедурата по предоставяне на изходни данни от ВиК дружеството при изготвяне на проекти на общината и тяхното съгласуване.

Дали всички детски градини са готови да открият учебната година провериха на терен зам.-кметът на район "Триадица" Руслан Баждеков и представители на неговия екип. Приключили ремонти, състояние на инфраструктурата, подготовка за прием на децата, столовото хранене бяха само част от акцентите на срещите с ръководствата и персонала на градините.

Дванадесетте училища на територията на района също бяха обект на проверки преди откриването на учебната година. Кметът Божилов и зам.-кметът Баждеков проследиха на място какво се случва в образователните институции, главно свързано с поддръжката на инфраструктурата и търсеха решения на места, където все още не бяха отстранени някои проблеми. 

Както всяка година кметът на район "Триадица" подари на училищата нови знамена, с които да посрещнат 16 септември. Към инициативата се включи и Столична община, която изпрати на всички училища и детски градини по случай Деня на София свои знамена. Представите на района ще има във всички училища, които от името на кмета ще поздравят учителите, учениците и родителите за новата учебна.

Кметът на района взе участие в откриването на тематична изложба, посветена на успехите и мечтите на деца със специални потребности. Изложбата е организирана от проекта "Различните“ деца на България“ и Ваня Тодорова – председател на Фондация "Можем заедно“, с подкрепата на района. Участници от снимките разказаха за своите успехи в училище, за своите приятели и за предстоящи пътешествия. Изложбените пана ще бъдат с постоянен характер и може да бъдат разгледани при детската площадка зад музей “Земята и хората".

Продължава работата по ремонт на улици и тротоари в района. Извършва се подготовка и асфалтиране на ул. "Твърдишки проход“ , ул .“Роженски проход“, ул.“Косово поле“ и ул.“Боровец“. Ремонт на тротоарната настилка тече по ул. "Хан Пресиян“ , ул.“Ген .Кирил Ботев“ и "Д-р Стефан Сарафов“ и “Балша". Извършена бе резитба за повдигане на короните на дърветата по ул.“ Балша“ и ул. “Мидия“. Отсечени с автовишка бяха четири напълно сухи дървета в зелената площ пред Баня "Мадара“ и на ъгъла на бул.“Витоша“ и бул .“Михаил Д. Скобелев“. Извършен бе ремонт на люлка зад бл.255 в жк. “Гоце Делчев“. По задание на районният кмет бяха премахнати и високи клони, закачащи жиците на масов градски транспорт на бул. “П. Ю. Тодоров".

Кметът на района взе участие в откриването на международния турнир Basketball Inclusive Games организиран от БКХУ Левски. Площада пред пилоните на НДК се превърна в арена на оспорвана игра на баскетбол в колички 3х3, като в състезанието участват отбори от 8 държави. Кметът Димитър Божилов поздрави спортистите за високия спортен професионализъм, но и за страхотните дух и воля, която влагат в атрактивната игра. Районът е традиционен партньор на състезанията по баскетбол в колички и подкрепя ежегодните инициативи на организаторите.